
(Tudom, hogy az igazi rétes az olyan, amilyent anyukám és a nagymamám szokott készíteni. Ők sosem vesznek kész réteslapot, maguk készítik a tésztát. A rétes sütés egy rituálé: előkerül a csak és kizárólag erre használt terítő, minden más tevékenység háttérbe szorul. A rétes sütés mellett nem lehet mást csinálni: teljes embert követel. Mindent elő kell készíteni, gyorsan kell dolgozni, különben a kinyújtott tészta kiszárad és használhatatlanná válik... Nagy munka, de az eredmény mindenért kárpótol: mennyei házi rétes.)
Hozzávalók:
- 16 darabos réteslap
- 1 kg túró
- 1 citrom
- 3 csomag vaníliás cukor
- finomítatlan barna cukor (ízlés szerint)
- 4 tojás
- zsemlemorzsa
- vaj, olaj
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, alsó-felső sütésre állítjuk.
- A töltelékhez a túrót, tojást, cukrokat és a citrom reszelt héját robotgéppel összedolgozzuk. A finomítatlan barnacukorhoz szándékosan nem írtam mennyiséget: ízlés szerint tegyen bele mindenki.
- Megnedvesítünk egy konyharuhát, kiterítjük.
- A konyharuhára rátesszük a réteslapokat (4 db-ot egyszerre).
- Megkenjük az olvasztott vaj és olaj keverékével.
- A töltelék 1/4 részét eloszlatjuk rajta.
- Megszórjuk zsemlemorzsával. Csak annyira, mintha jól megsóznánk valamit.
- Behajtjuk a két oldalát, hogy ne folyjon ki a töltelék.
- A konyharuha segítségével feltekerjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét és oldalát megkenjük az olajos vajjal, majd arany színűre sütjük.
Amit máshogy csinálok legközelebb:
- Csak 2 lapot használok egy réteshez. Nekem túl sok a tészta a kisült rétesaben, ha 4 lappal csinálom.
- Olaj helyett csak vajat használok.
A családnak ízlett, máskor is fogok ilyent csinálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése