Szerintem mindenki tud mézeskalácsot sütni, ha akar. Semmi ördöngősség nincs benne, pofonegyszerűek a receptek. Vigyázat! Csak akkor szabad nekilátni, ha rászánjuk az időt, nem sietünk és képesek vagyunk minden percét élvezni, átélni.
Idén 3 féle recept szerint készítettem mézeskalácsot. Bevallom, még sosem vettem gyárilag elkészített mézeskalács fűszerkeveréket vagy mézeskalács sütőport. Idén azonban ezt is kipróbáltam. Lássuk egyenként a recepteket.
1. recept: Dr. Oetker Mézeskalács fűszerkeverékes sütőpor
- 125 g folyékony méz
- 200 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (el is hagyható, én nem tettem bele)
- 150 g vaj
- 4 evőkanál tej
- 400 g liszt
- 100 g étkezési keményítő
- 2 evőkanál kakópor
- 1 csomag Dr. Oetker Mézeskalács fűszerkeverékes sütőpor
- + 1 tojás
Meglangyosítjuk a mézet, cukrot, tejet és vajat, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, összegyúrjuk. A recept eredetileg nem tartalmazott tojást, azonban tojás nélkül soha nem állt volna össze szaggatható tésztává. Attól függően, hogy milyen vastag sütiket szeretnénk, kinyújtjuk a tésztát bőségesen lisztezett lapon (kb. 0,5 cm vastagra), majd szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük kb. 10 percig. Sütési hőfok: alsó-felső sütésnél 180 fok, légkeverésnél 160 fok, gázsütőnél 2-3. fokozat.
Azonnal puha, lágy fűszerezésű ízvilág. Nekem és a családnak is nagyon bejött!
2. recept: Lucullus mézeskalács fűszerkeverék
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1,5 dl méz
- 1 tojás
- 5 dkg margarin
- 13 dkg porcukor
- 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csomag Mézeskalács fűszerkeverék
Ez a tészta kicsit keményebb, mint az előző, bár nem kopogós fajta mézes.az előzőhöz képest sokkal fűszeresebb ízvilág.
Nagyon aranyos kosárkát készíthetünk, ha a muffin- vagy ainikuglóf sütő hátulján sütjük meg a mézeskalács tésztát.
3. recept: Tökéletes és elronthatatlan mézeskalács
Hozzávalók:
- 76 dkg liszt
- 34 dkg porcukor
- 1/2 evőkanál szódabikarbóna
- 5 dkg margarin
- 4 tojás
- 5 evőkanál méz
- kevés tej
- fahéj, szegfűszeg, mézeskalács fűszerkeverék, ánizs, gyömbér- ki mit szeret
Ez a recept a Nosalty oldaláról származik. Több, mint tíz éve, minden karácsonykor ezt sütöm meg, de ugyanolyanra még sosem sikerült. :) A fűszereket sosem mérem, mindig találomra teszem bele. A recept neve a valóságot fedi: nem lehet elrontani, nagyon finom, harmonikus az ízvilága. Köszönet érte a recept kitalálójának!
És ugyan melyik a finomabb a három közül? Nem tudom. Mindegyik más. Én rengeteget sütöttem a 3. recept szerint, karácsonyonként 4-5 adagot is. A gyerekek mindig vittek az oviba, iskolába, adtunk a szomszédoknak, rokonoknak, kollégáknak, rendeztünk mézeskalács sütő partikat, minden éven készítettünk a gyerekekkel mézeskalács házat... És mindig elfogyott...
Nagyon szép lett!
VálaszTörlés